10 praktische smartphone security tips

Via de website van Cybercrimeinfo.nl -een aanrader overigens voor iedereen die meer wil weten over cybercrime- kwamen wij terecht bi j een aantal praktische tips voor smartphonegebruikers. En zijn we dat uiteindelijk niet allemaal?

Beveilig je smartphone. Hij bevat meer waardevolle info dan je denkt.

Onze smartphones bevatten veel persoonlijke informatie, zoals foto’s, video’s, wachtwoorden, bankgegevens en nog veel meer. Tevens gebruikt de meerderheid van de smartphone gebruikers hun smartphone ook voor hun werk. Met deze tips beveilig jij je smartphone en je data nog beter tegen hackers en cybercriminelen.

Een paar cijfers vooraf

Elke 30 seconden een aanval wordt uitgevoerd door een kwaadwillende hacker
74% Van de bedrijven een datalek heeft meegemaakt door problemen met mobiele beveiliging
300.000 nieuwe malware per dag wordt ontwikkeld door hackers en cybercriminelen.


De tips

  1. Beveilig je home screen met een pincode
    Zorg dat je home screen wordt beveiligd met een zo lang mogelijke pincode, zodat bij diefstal/verlies de toegang tot je gegevens worden beperkt. Waarom pincodes? Pincodes blijken nog altijd veiliger te zijn dan iris scanners, vingerafdruk scanners en andere ontgrendel mogelijkheden.
  2. Gebruik een password manager om je wachtwoorden te beheren
    Een password manager genereert zeer sterke wachtwoorden en slaat deze wachtwoorden voor jou op in een beveiligde kluis. Op deze manier voorkom je dat je zwakke wachtwoorden genereert uit gemakzucht of zelfs hetzelfde wachtwoord meerdere malen gebruikt voor een ander account. Een goede password manager is “lastpass” en is gratis te gebruiken.
  3. Gebruik Multi-Factor Authenticatie (MFA) waar mogelijk
    Kort samengevat is Multi-Factor Authenticatie (MFA) een authenticatie methode waarbij de online gebruiker twee stappen succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. Een bekend voorbeeld is de sms-verificatie, maar vandaag de dag zijn er meerdere mogelijkheden beschikbaar voor MFA. MFA is één van de grootste obstakels voor hackers en cybercriminelen om toegang te krijgen tot uw gegevens. gebruik het dus altijd indien mogelijk.
  4. Zorg dat je altijd de laatste software updates uitvoert
    Yes I know.. een software update van je mobiel of van je applicatie is een “pain in the ass” en komt nooit gelegen, echter zorgen de updates er ook voor dat je de laatste beveiligingsupdates ontvangt voor je mobiel of voor je applicatie. Installeer dus altijd nieuwe updates zodra ze beschikbaar zijn.
  5. Installeer een anti-virus, anti-malware & anti-phishing applicatie
    Met het installeren van bovenstaande applicaties verklein je de kans dat jouw kostbare toestel en gegevens slachtoffer worden van hackers en cybercriminelen. “Kaspersky Internet security” biedt (gratis) bescherming tegen virussen, malware en phishing en kost je slechts een paar euro’s op jaarbasis voor de volledige service. Beter een paar euro’s investeren in je beveiliging dan een paar euro’s verliezen door phishing.
  6. Gebruik een Virtual Private Network (VPN)
    In eerste instantie zou ik adviseren om geen gebruik te maken van openbare Wi-Fi netwerken, maar ik weet dat er nog altijd mensen zijn die geen gebruik willen maken van hun eigen databundel als de Wi-Fi gratis is. Mocht je dan toch gebruik maken van openbare Wi-Fi netwerken, maak dan wel gebruik van een VPN. Een VPN server zorgt ervoor dat je online identiteit anoniem blijft en je data wordt versleuteld. Hierdoor is het lastiger voor hackers en cybercriminelen om je data via openbare Wi-Fi netwerken te stelen. Oh ja.. een VPN geeft je ook toegang tot streamingdiensten in het buitenland met content die je hier in Nederland niet kunt zien.. win-win toch?
  7. Schakel altijd bluetooth & Wi-Fi uit als je deze niet gebruikt
    Ingeschakelde bluetooth en Wi-Fi kunnen misbruikt worden door hackers en cybercriminelen om aanvallen uit te voeren en toegang te krijgen tot je smartphone en gegevens. Schakel daarom altijd je bluetooth en Wi-Fi uit als je er geen gebruik van maakt. Tevens bespaar je hiermee energie voor je smartphone, zodat je wat langer naar katten filmpjes kunt kijken 🙂
  8. Schakel automatisch inloggen of aangemeld blijven uit
    Je hebt gelijk.. automatisch inloggen of aangemeld blijven is lekker eenvoudig en bespaart tijd. Echter bespaart het een hacker ook enorm veel tijd als hij/zij toegang heeft tot je mobiel. Schakel daarom automatisch inloggen en aangemeld blijven zoveel mogelijk uit.
  9. Schakel anti-diefstal altijd in op je smartphone
    Mocht je mobiel gestolen zijn of je bent hem verloren, dan kun je via een anti-diefstal functionaliteit of applicatie ervoor zorgen dat je mobiel geblokkeerd wordt en indien nodig wordt gewist. Hiermee voorkom je dat een ander persoon toegang krijgt tot je gegevens. Tevens heeft een anti-diefstal functionaliteit of applicatie ook de mogelijkheid om op basis van locatiegegevens je mobiel op te sporen. Zo kun je nog altijd de zakkenroller opsporen.
  10. Maak gebruik van cloudoplsag en maak regelmatig back-ups
    Indien bovenstaande tips toch niet hebben gewerkt, dan is het altijd verstandig om een back-up van je bestanden te hebben in de cloud. Zorg daarom regelmatig voor nieuwe back-ups van je gegevens. Stel dit ook niet uit… je zou namelijk niet de eerste zijn die al zijn gegevens kwijtraakt, omdat er geen back-ups zijn gemaakt 🙂

Bron: https://www.cybercrimeinfo.nl/