Alles wat je digitaliseert, maakt je kwetsbaar. Criminelen slaan regelmatig online toe en cybercriminaliteit komt vaak in het nieuws. Daarom staat cybersecurity inmiddels op de nationale agenda. Het programma CS4NL is speciaal opgezet om krachten te bundelen over cybersecuritykennis en -innovatie. En dat is ook voor jouw bedrijf interessant.
Digitalisering krijgt een steeds grotere rol in maatschappelijke transities in Nederland. En ieder bedrijf krijgt daarmee te maken. Om die reden is CS4NL (CyberSecurity voor Nederland) opgericht.
CS4NL
Het doel van CS4NL is om cybersecurity gerelateerde kennis met elkaar te delen en innovatie te creëren door samenwerkingen in de Nederlandse topsectoren te stimuleren. Het programma heeft hiervoor een budget beschikbaar tussen 26 en 35 miljoen euro, te besteden gedurende vijf jaar. Hoewel de huidige en nieuwe wetgeving vooral betrekking heeft op grootbedrijven, is de kennis en innovatie juist ook interessant voor het MKB. Bij het MKB is namelijk vaak weinig of geen eigen capaciteit om hier zelf in te voorzien. Een samenwerking die zich richt op het creëren van kennis en innovatie, kan daarom een uitkomst zijn. Recent hebben we laten weten dat het MKB een reëel doelwit is voor hackers. Dit nieuwe samenwerkingsverband zal daarom helpen weerbaarder te worden tegen de onvermijdbare aanvallen.
Kennis en innovatie realiseren
Het programma CS4NL richt zich op zeven thema’s op het gebied van cybersecurity om kennis en innovatie te realiseren:
- Security by design
- Veilig data gedreven werken
- Veilige en robuuste connectiviteit
- OT/IT-security
- Cyberrisicomanagement
- Systeem- en ketenveiligheid
- Cyber awareness, kennis & vaardigheden
De Topsectoren en de NWO zullen ieder thema verkennen. Het innovatiedeel van het programma gaat in op het zoeken van toepassingsmogelijkheden en innovatietrajecten. Daarnaast gaat de NWO op haar beurt op zoek naar nieuwe kennis. Dit doet men door fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te doen naar cybersecurity.
Deze kennis en innovatie leggen de basis voor een aantal use-cases die CS4NL gaat uitvoeren. Met deze use-cases kan men het werk in de praktijk toetsen zodat het aansluit op de realiteit.
Denk aan het realiseren van veilige apparatuur en applicaties in de thuisomgeving. Een ander voorbeeld is innovatie op het detecteren van indringers op het netwerk. De eerste oproepen voor use-cases starten al in Q1-2023.
Doe de cyberscan
CS4NL werkt aan een aantal thema’s en use-cases die voor ook jou relevant kunnen zijn. Ben je benieuwd op welke vlakken jouw bedrijf het meest profiteert van deze nieuwe kennis en innovatie? Met de ‘Cyberscan in 1 dag’ van Cyber Netwerk Drechtsteden krijg je een helder overzicht van de digitale kwetsbaarheden binnen jouw organisatie.
Meer weten?
IMC is één van de oprichters van het Cyber Netwerk Drechtsteden en is in de regio verantwoordelijk voor de advisering over subsidiemogelijkheden rond het thema digitalisering. Je kunt daarover contact opnemen met Roland van de Graaf (r.vd.graaf@imcosa.nl) of een van onze andere adviseurs bij IMC via 0184 49 68 07.